Free Frogs illustratie 3 werelden IBCS

Combineer het beste van 3 werelden met IBCS

Kortgeleden was ik aan het bijpraten met een oud-collega. Hij vertelde dat medewerkers van zijn BI-afdeling zich gingen verdiepen in IBCS. In wat? IBCS? Die afkorting kende ik nog niet. Het blijkt te staan voor International Business Communication Standards.

Puntje van m’n stoel

Ik zat bij zo’n naam eerlijk gezegd niet onmiddellijk op het puntje van mijn stoel. Ik weet niet wat het is, maar ik word doorgaans erg onrustig van standaarden. Misschien komt het door eerdere negatieve ervaringen met rigide regels, standaarden en procedures die hun doel voorbij schieten. Of misschien ben ik gewoon te eigenwijs om me aan standaarden te houden. Maar mijn interesse werd behoorlijk groter toen ik ontdekte dat IBCS het gedachtengoed van onder andere Barbara Minto en Stephen Few heeft geadopteerd.

Barbara Minto is de bedenker van The Pyramid Principle (dé manier om een tekst of presentatie goed te structureren) en ik propageer haar methode al jaren. Stephen Few is een van de meest vooraanstaande denkers op het gebied van visualiseren van data op zo’n manier dat de informatie zo goed mogelijk aan de lezer wordt overgebracht. Zijn denkbeelden zijn voor mij al heel lang de basis bij het ontwerp van rapportages en dashboards.

Het overbrengen van de boodschap

Zowel Minto als Few houden zich dus bezig met de beste manier om een boodschap over te brengen. De een door het aanbrengen van structuur, de ander door een goede visualisatie. De combinatie van beide is voor mij enorm interessant.

Wat IBCS hier nog aan toevoegt is een uniforme notatie in tabellen en grafieken, zodat interpretatie over meerdere rapporten, dashboards en organisaties heen eenduidiger en dus makkelijker wordt.

Wat mij betreft brengt IBCS het beste van 3 werelden bij elkaar: structuur, vormgeving en uniforme notatie. Verplichte kost voor iedereen die rapportages en dashboards ontwerpt of bouwt!

Begrip gaat boven kennis

En natuurlijk geldt hier ook weer wat voor elke standaard geldt: het is belangrijker om te begrijpen wat de redenering achter de standaard is, dan alleen maar zonder na te denken de regeltjes toe te passen.

IBCS is een Creative Commons Project. Kijk voor meer informatie en aanmelden voor gratis lidmaatschap op de website van IBCS.